Skip to main content


task

a museum for herbert liaunig’s extensive, private art collection that regarding its remote location needs to attract visitors and create a space for contemplative indulgence in art. at the same time, the budget and the building operating expenses should be kept to a minimum.

opening in 2008

in order to keep the expenses low and the energy strategy optimal is 95% of the building underground - the excavated earth has been distributed on the site. when entering the building one passes by a large viewable storage area, a wine cellar for art, which leads to the light filled main hall, the central space of the building. as a contradictory to the contemplative viewing of art, in this space visitors get a dramatic orchestration intensified through the views of the surrounding terrain. the impression of being underground does not occur.

minor expansion in 2010

the client could be persuaded to give up the idea of constructing a detached hall on the edge of the forest which was intended for storage of sculptures and equipment. rather than the original idea, a cone shaped room was efficiently molded out of fermentation tanks and is perceived as a small mound in the landscape from the outside. primarily this room was not constructed for the public viewing; however, this sacral-like storage has quickly found its function being changed to an exhibition space.

class listed monument 2012

the museum was opened in 2008 and was declared as a listed monument in 2012. with that, the building became the youngest building in austria to be placed under preservation order.

the big expansion in 2015

this expansion that was already a part of the 2006 competition proposal, could finally take its form in 2015. in addition to storage areas and the sculpture garden, a new space for temporary exhibitions has been added by the main entrance. a long, underground corridor connects the existing sculpture storage area built in 2012 with the rest of the museum. attached to the gold collection room, the new underground rooms for glass and miniature collections have been added and made accessible through a long ramp. with the new measures it was important to create a relationship to the outside, providing the visitors with an experience related to the surrounding scenery as well as the building itself. with that in mind, the selective skylights, a glass gate on the end of the long corridor and the triangular atrium are an important part of the concept. the temporary exhibition space, with the inclusion of a library-gallery, has been optically enlarged from 500m2 exhibition space to 700m2 suspended ceiling covering the exhibition space and the library.

completion2015
countryAUT
cityneuhaus
size7.500 m2
clienthl museumsverwaltung gmbh
project architectstefanie meyer
erwin stättner
teamgil cloos
dominique dinies
sandra denk
museum-design (competition)bogner cc
generalplanerwerkstatt wien
structural engineeringwerkraum wien
building physicsdr. pfeiler gmbh
hvac engineeringstrabag technik
lightingklaus pokorny
landscape architects3:0 landschaftsarchitektur
site controlfcp
photo creditslisa rastl
christine bärnthaler