Skip to main content

residential high rise ensemble with kindergarten

Located in the Clichy-Batignolles urban development area, beside a spacious park, the residential high-rise, workers’ hostel, and childcare facility form an ensemble planned using ecologically efficient criteria.

Placed diagonally opposite each other, the two apartment towers are set on the property so that a view of the park and the landscape are guaranteed. The connecting wood-concrete composite pedestal houses a kindergarten and a daycare, Its wings enclose two courtyards that lie lower than the street level.

The different uses of the building components are expressed by a formally differentiated façade that is still connected by materiality and texture. The two towers are united by a shell of dark brickwork, accented by elements of silvery aluminum: the windows of the 50 workers’ flats are protected by sliding sunshades made of aluminum slats that make a lively accent.

The 50-meter high tower houses 77 social housing units with up to five rooms. The aluminum slats of the balcony balustrades are set at different densities and with wavy or jagged top and bottom edges, creating a trompe-l’oeil effect that looks like three-dimensional bulges. French windows allow occupants to exit to the balcony zone from any room, which widen to become deep living areas thanks to the way the building recedes at the corners and in the middle of the long sides. In order to allow residents to enjoy these open spaces more quickly, they were given a furniture set — umbrella, table, flower box, and clothes drying rack — upon moving in

finished2019
countryFRA
cityparis
size9.370 m2
clientimmobilier 3F
co-plannersam architecture, paris
project architectbence horvath
teamcornelia schluricke
zsuzsanna takacsy
james diewald
johannes langer
local architectkarawitz, paris
builiding physicsGEC, paris
environment consultantRFR éléments, paris
landscape planningatelier roberta, paris
visualisationmiss 3